Domov Zdrava prehrana Hranila Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati

Izraz ogljikovi hidrati se uporablja za molekule sestavljene iz ogljika, kisika in vodika, ki imajo nekatere skupne kemijske lastnosti. Ogljikove hidrate najdemo praviloma v zelenjavi, z izjemo glukoze v krvi, glikogena v mišicah in jetrih, ter mlečne laktoze. Vsa zelenjava vsebuje različne ogljikove hidrate - od saharoze v rdeči pesi do neprebavljivih vlaken v drevesnem lubju.

Mačkam in psom ni treba uživati hrane z ogljikovimi hidrati, saj ogljikove hidrate, potrebne za delovanje celic, dobijo iz aminokislin. Vendar pa vnos ogljikovih hidratov znatno izboljša telesne funkcije.

Glukoza, saharoza, laktoza in škrob oskrbujejo telo z energijo. Njihov vpliv na prebavo je odvisen predvsem od njihovega rastlinskega izvora in od tega, kako dobro so skuhani. Prisotnost slabo kuhanega škroba v hrani lahko povzroči diarejo. Vlaknine, ki so prav tako ogljikovi hidrati, pospešujejo prebavo in uravnavajo bakterijsko floro. To, na primer, velja za frukto-oligosaharide (FOS) in mano-oligosaharide (MOS).