Domov Zdrava prehrana Hranila Druga hranila

Druga hranila

Resnična dodana vrednost

Danes je pomen določenih vrst hrane več kot samo zadovoljevanje prehrambenih potreb živali, pri čemer skrbimo, da ne pride do prekomernega uživanja ali pomanjkanja določenih snovi. Če govorimo o zdravi prehrani, je dobro preveriti tudi izbrana hranila, ki lahko predstavljajo dodano vrednost pri preprečevanju nekaterih bolezni, pri upočasnjevanju degenerativnih procesov, kot je staranje, in pri izboljševanju splošnega dobrega počutja živali.

Izraza “nutricevtski” in “zdrava prehrana” se včasih uporabljata v povezavi s hranili, ki niso nujna, pa vendar lahko izboljšajo kakovost življenja.

To izjemno heterogeno skupino, ki se še širi z našim poglobljenim poznavanjem prehrane, sestavljajo zelo različne snovi - od antioksidantov za boj proti prostim radikalom do snovi za zaščito sklepov, rastlinskih ekstraktov za boljšo zaščito kože, bakterij za uravnoteženje črevesne flore, itd.

Ta seznam je precej dolg, mi pa smo izbrali le nekaj ključnih primerov.

Hranila imajo lahko kratkoročne ali dolgoročne učinke. Kratkoročni cilji so boljše delovanje telesa ali manj nezaželenih obolenj, kot so boleči sklepi, draženje kože ali prebavne težave. Dolgoročni cilji zdrave prehrane pa so čim bolj zmanjšati pogostost pojavljanja zunanjih napadov na telo in omejevanje učinkov staranja na določene organe.

Hranila delujejo na telo in um (kognitivne sposobnosti) živali. Tako lahko npr. zgodnji vnos antioksidantov preprečuje nastanek sive mrene pri ostarelih psih in pojavljanje vedenjskih težav, povezanih z izgubo prilagoditvenih zmožnosti. Številne študije pri ljudeh so dokazale učinkovitost antioksidantov pri preprečevanju nekaterih nevroloških bolezni, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen.