Življenje s psom

Hranjenje

Psu prilagojena prehrana

Prehrambene potrebe psa se razlikujejo od potreb človeka, zato ni dobro, če se pes prehranjuje "kot njegov gospodar". Dnevni vnos hrane mora vsebovati uravnoteženo količino vseh hranilnih snovi, pomembnih za njegovo zdravje, pri čemer je treba upoštevati še pasmo psa, njegovo velikost, starost in aktivnost. Ravnovesje, s katerim zadovoljimo vse specifične in edinstvene potrebe živali, želimo doseči tudi s hrano Health Nutrition.

Za razliko od človeka, ki je vsejed in čigar telo se je prilagodilo raznoliki prehrani (mesu, zelenjavi, sadju), je črevesna flora pri psih zelo usmerjena in 1000-krat redkeje naseljena. Zaradi tega razloga, in številnih drugih, pes ne sme uživati enake hrane kot človek.

 

Prehrana psa mora zadovoljiti vse njegove potrebe in ga tako ohranjati pri zdravju in dobrem počutju vse življenje, zato je hrana Health Nutrition prilagojena velikosti psa, njegovi starosti, fiziološkemu stanju (kastriran oz. steriliziran) in aktivnosti, prav tako pa tudi občutljivim točkam posamezne pasme. Na svetu je skoraj 400 pasem psov, ki se med seboj zelo razlikujejo.

 

Glede na velikost

Razlike v teži in velikosti med posameznimi pasmami psov so ene največjih v živalskem kraljestvu. Teža se lahko giblje od 1 kg pri čivavah do 100kg ali več pri bernardincih, kar je razmerje 1 proti 100. Ta razpon se odraža v morfoloških, fizioloških, presnovnih in vedenjskih razlikah, ki so povezane tudi z zdravjem in prehrano. Tako velja, da večja kot je teža odraslega psa, manjše bodo njegove potrebe po energiji na kilogram teže. Zato morajo psi majhnih pasem uživati hrano z več maščobe in višjo energijsko vrednostjo kot srednje veliki psi. Pri psih velikih pasem pa hrana z visokoenergijsko vsebnostjo omogoča uživanje manjših količin hrane, zaradi česar njihov občutljiv prebavni sistem ni preobremenjen. Povečana koncentracija energije pomeni tudi večjo vsebnost beljakovin, mineralov, vitaminov ... Velikost in tekstura briketov morata biti prilagojena velikosti, obliki in moči čeljusti, da jih psi lahko zaužijejo in da spodbujajo hrustanje.

 

Glede na aktivnost

Delovni pes, kot je lovski ali reševalni pes, nima enakih prehrambenih potreb kot jih ima mestni pes, ki se dvakrat dnevno sprehodi na povodcu. Dejstvo je, da med delovnimi in lepotnimi prvaki znotraj posamezne pasme obstajajo razlike, kar ni stvar mode, temveč specializacije.

 

Potrebe breje samice po beljakovinah, energiji in mineralih se povečajo že v 6. tednu brejosti. V času laktacije se njene prehrambene potrebe zaradi hranilnosti in količine proizvedenega mleka ponovno povečajo. 25-kilogramska psica, ki ima 6 mladičev, bo največjo količino mleka, t.j. 2 litra na dan, proizvajala, ko bodo mladiči stari približno tri tedne. Tovrstne potrebe lahko zadovolji le specifična prehrana.

 

Glede na življenjski slog

Nekateri psi, zlasti psi majhnih pasem, živijo izključno v mestih in med štirimi stenami, zato je pri njih treba upoštevati tveganje za prekomerno težo. Priložnosti, ko lahko potrošijo energijo, ni zelo veliko, medtem ko je odnos med takšnim psom in lastnikom zelo čustven. Zaradi tega lastnike večkrat zamika, da bi žival, ki je ves dan ob njem, nekoliko "razvajal", kar lahko privede do prehranskega neravnovesja. Hrana Health Nutrition, prilagojena za pse majhnih pasem in odmerjena v priporočenih količinah, bo to tveganje zmanjšala, istočasno pa ohranjala zdravo telesno težo psa. Nagradam v obliki hrane se je treba odreči, razen če so v skladu s prehrambenimi potrebami psa in so vračunani v dnevni vnos hrane.

 

Glede na starost

Pes doseže zrelost že ko znaki staranja še niso vidni. V zrelem obdobju mu lahko ponudimo hrano Health Nutrition proti staranju, ki mu pomaga ohranjati vitalnost in zmanjšuje učinke staranja celic.

Ko je pes doživel 75 do 80% pričakovane življenjske dobe, ga lahko smatramo za ostarelega. S hrano Health Nutrition lahko preprečujemo številna kronična obolenja, ki so posledica staranja, in omilimo klinične simptome. Z ustreznim vnosom vitaminov E in C, tavrina, luteina in betakarotena lahko krepimo naravno obrambo ostarelega psa. Esencialne omega 3 (ribje olje) in omega 6 (boragovo olje) maščobne kisline ohranjajo zdravje kože in dlake.

 

Ostareli psi ne predstavljajo homogene skupine, zato se mora prehrana zdravega ostarelega psa razlikovati od prehrane bolnega ostarelega psa. Redni pregledi pri veterinarju so obvezni, saj omogočajo zgodnje odkrivanje morebitne odpovedi posameznih telesnih organov, kot so ledvica, srce ...