Življenje s pasjim mladičem

Vzgoja

Osnovna pravila

Ko se odločite, da boste postali lastnik psa, sprejmete tudi odgovornost, da boste psa redno cepili, mu nudili dovolj aktivnosti in ga tudi vzgajali. Le tako boste omogočili harmonično sobivanje psa, lastnika in družine, ter vključitev psa v družbo. Vzgoja pasjega mladiča se mora pričeti ob pravem času, ko so njegove sposobnosti učenja optimalne.

Vzgoja poteka po korakih. Dejstvo namreč je, da imajo mladiči omejene zmožnosti koncentracije: če vadbe trajajo predolgo, jih lahko hitro preobremenimo.

Motivacija

Uspešna vzgoja je odvisna od zadovoljstva in strogosti. Mladič se že po naravi rad igra, zato je treba to priložnost čim bolje izkoristiti in ga skozi kratke vaje tudi vzgajati. Poleg iger, skozi katere se mladič uči in v katerih lastnik in pes občutita veselje, v učnem procesu ne smemo pozabiti na mladičevo željo po tem, da si pridobi lastnikovo naklonjenost in mu ustreže. To pa v nobenem pogledu ne izključuje strogosti, na katero v odnosu do psa ne smete nikoli pozabiti: psa ne smete obravnavati kot človeka, temveč kot žival.

Smiselna nagrada

Nagrade povečujejo motivacijo in pospešijo učenje. Če želite, da bo nagrada učinkovita, mora ta biti smiselna. Lastnik mora psu ob uspešno izvedeni vaji čestitati z nežnim božanjem in toplim tonom. Po drugi strani pa je treba psa za nezaželeno vedenje tudi pograjati. Grajo uporabite takrat, ko psa zalotite pri neprimernem vedenju. Zapomnite si, da je učenje s pozitivnimi spodbudami (t.j. nagradami) veliko učinkoviteje od učenja z negativnimi spodbudami (t.j. kaznijo).

Jezik

Jezik morate prilagoditi živali, pri čemer uporabljajte preproste in kratke ukaze, ki jih večkrat ponovite. Dejstvo pa je, da pes bolje razume ton besed kot njihov pomen: tako morate ton spreminjati glede na to, ali psu ukazujete, ga hvalite ali grajate. Učinkovito sredstvo komunikacije s psom so tudi kretnje.

Naj pozna svoje ime

Prva stvar, ki se je mora pasji mladič naučiti, je njegovo ime. Takoj ob prihodu ga začnite klicati po imenu, čemur naj sledi prijeten trenutek, ki ga bo spodbudil k upoštevanju ukazov.

"Ne"

Mladiču je treba od prvega dne naprej vcepljati pomen besede "ne".

  • "Ne"naj bo povezan z vsemi prepovedanimi stvarmi.
  • Ko vidite, da mladič počne nekaj prepovedanega, morate "ne" izreči odločno, strogo in jasno.
  • Na začetku tega učnega procesa lahko besedo "ne" pospremite še s potiskom psa stran. Sčasoma bo zadostoval le strog in odločen "ne".

Opravljanje potrebe

Ko pasji mladič prispe v nov dom, navadno ni navajen na opravljanje potrebe na prostem. To počne povsod, razen na mestu, kjer spi. Če je potrebo med odsotnostjo lastnika opravil v hiši, ga ne grajajte. Graja namreč učinkuje takrat, ko psička zalotite pri opravljanju potrebe. Če želite psička naučiti sprejemljivega opravljanja potrebe, ga morate vsaki dve uri in obvezno po vsakem obroku odpeljati na prosto.

Trije osnovni ukazi: poleg, sedi, prostor

Pri ukazih morate biti zelo dosledni. Kar mladiču prvi dan prepoveste, mu naslednji dan ne sme nihče drug dovoliti. Tri osnovne ukaze vadite z mladičem na povodcu.

Sprehod na povodcu

Povodec je sredstvo za nadzor, ob katerem se mladič razveseli, saj ve, da bo šel na sprehod. Povodca ne uporabljajte za grajanje. Tako kot opravljanja potrebe se tudi sprehajanja na povodcu pes lažje navadi, če ga začnemo učiti zelo zgodaj. Da bi psa navadili na ovratnico, vadite sprehajanje na povodcu kar doma, večkrat dnevno in za kratek čas. Če pes povleče za povodec, recite "ne" in povodec močno potegnite.

Pridi

"Pridi" ni le ukaz, temveč povabilo psu, da se vrne k lastniku, ki ga poboža ali nagradi: ukaz naj bo povezan s pozitivno gesto, vendar zahteva strogost. Mladiča začnite vzgajati tako, da mu po ukazu "pridi" ponudite hrano. Najprej vadite doma, nato se preselite na prosto. Če pes ukaza ne uboga, odidite v nasprotno smer ali se skrijte. Tako se bo prestrašil in hitro prišel k vam!

Priboljški in obroki

Priboljški in ostanki vaših obrokov porušijo prehransko ravnovesje, ki ga vzpostavite s hrano za psa. Če so količine te hrane velike in če to počnete pogosto, izpostavljate mladiča prekomerni telesni teži in poslabšanju zdravja. Tudi hranjenje je nekaj, pri čemer se mora pes lepo vesti in se izogibati nezaželenemu vedenju.

  • Do starosti 6 mesecev naj ima 3 obroke na dan, potem pa do konca obdobja rasti le 2.
  • Obroke naj dobiva ob določenih urah, v isti, čisti posodi in na istem mestu, pri čemer naj ima vedno na voljo svežo vodo.
  • Mladiča med hranjenjem pustite samega, prav tako mu ne ponujajte hrane z mize.

10 zapovedi za lastnike psov

V šoli za pse dobi mladič priložnost, da sreča druge pse svoje starosti, da pokaže, da se jih ne boji in ni do njih napadalen. Lastnik pa tam dobi zagotovilo, da bo pes izpostavljen pravim učnim procesom. Hkrati pa je to tudi priložnost za skupno preživljanje časa.

Video vsebine

Prvi koraki pasjega mladiča

Mladič, zaupljiv in že navezan, je pripravljen deliti in sprejeti vse, kar mu bo ponudil njegov lastnik. Prva dolžnost človeka je dobro poznati potrebe živali, s čimer lahko ohrani zdravje ljubljenčka. Osnovna sestavina njegove življenjske energije je hrana, ki je sinonim za zdravje, preprečevanje bolezni in zaščito telesa.

Slike