Nastavitve piškotkov Puppy home, welcome puppy, How to welcome a new puppy home

Življenje s pasjim mladičem

Prihod v nov dom

Prihod pasjega mladiča v nov dom

Ne glede na to, ali je vaš pes že odrasel ali mladič, ki se je ravno ločil od svoje matere, se je na njegov prihod treba pripraviti. Ob njegovem prihodu je treba določiti pravila, ki mu bodo pomagala pri prilagajanju na novi dom.

Mladič bo ob prihodu spoznaval člane družine in okolje, v katerem bo odraščal. Za prilagoditev navadno potrebuje en ali dva dneva. Če mu boste ob prihodu izkazali umirjenost in nežnost, bo hitro našel najljubša mesta, kjer se bo dobro počutil.

Krdelna žival v vašem domu

Pes je žival, ki živi v krdelu. Svoje ravnovesje najde v stalnosti in hierarhiji krdela, zato mora razumeti, da je človek njegov vodja. To velja za vse pse, ne glede na njihovo velikost. Le tako lahko preprečite, da bi žival "tiranizirala" vašo družino. Vaše vedenje se torej ne sme spreminjati. Ob prihodu je mladiča treba sprejeti z veliko mero nežnosti, s čimer ga pomirite, a hkrati je treba pokazati tudi odločnost pri stvareh, ki so prepovedane. Na ta način ne ogrozimo zaupnega odnosa, ki se s časoma vzpostavi med psom in gospodarjem.

Kaj je dovoljeno, kaj ne

Pes lahko zelo hitro loči med tistim, kar je dovoljeno, in tistim, kar ni. Če boste psu, na primer, dovolili, da se v prvih dneh namesti na kavč ali posteljo, ga boste pozneje težko prestavili kam drugam. Zato je zelo pomembno, da mu pokažete, kdo je v hiši gospodar, in sicer tako, da mu prepoveste ležanje na posteljah in mu dodelite njegove igrače. Prav tako mu morate izbrati mesto, kjer se bo v miru in tišini prehranjeval, ter mu prosjačenje za hrano prepovedati. Pes mora imeti tudi svoj prostor za spanje, preprogo ali hišico, ki pa ne sme biti v bližini vrat in oken, saj tako ne bo dobil občutka, da nadzoruje vse dogajanje v hiši.

Potrebna oprema

Pes potrebuje le nekaj preprostih, pa vendar nepogrešljivih stvari. V prvi vrsti potrebuje ovratnico in povodec za sprehode, ter ločeni posodi za hrano in vodo. Priporočamo nakup ločenih steklenih posod ali posod iz nerjavečega jekla, ki ne zadržujejo vonja. Pri nekaterih psih se lahko ob stiku s plastiko pojavi celo kožna alergija. Poskrbeti morate, da ima vedno na voljo svežo vodo in da je posoda čista. S košaro za spanje mu boste sporočili, kje je njegov prostor za počitek. Potrebovali boste tudi pripomočke za nego dlake, ki bodo seveda odvisni od vrste dlake. Poleg že omenjenega bo pes potreboval tudi nekaj igrač, primernih za njegovo starost, s katerimi bo njegov prihod v nov dom popoln.

Varnost

V vašem domu je veliko potencialnih nevarnosti za mladiča. Kljub temu, da mladič veliko časa prespi, morate biti nanj pozorni, pa čeprav to pomeni, da ga v vaši odsotnosti namestite v sobo, kjer bo povsem varen. Stopnišča, kjer lahko pade, in otroške sobe, kjer so igrače, ki jih lahko grizlja ali pogoltne, so le nekateri od prostorov, kamor naj nima dostopa.

Video vsebine

Prvi koraki pasjega mladiča v novem domu

Da bi vašemu mladiču dali dobro popotnico za življenje v novem domu, vam ponujamo nekaj osnovnih pravil in nasvetov, ki vam bodo pomagali pri vzgoji in vključevanju mladiča v družinski krog, kakor tudi pri nudenju nege, s katero mu boste omogočili zdravo rast.

Vsi videii :