Nastavitve piškotkov Izbira mladiča, Katero pasmo izbrati, pasemski pes, Kako izbrati pasjega mladiča

Življenje s pasjim mladičem

Izbira mladiča

Kako izbrati pasjega mladiča

Življenje s psom je odločitev, s katero se boste zavezali za dolgo časa, zato jo morate dobro premisliti. Psi v povprečju živijo več kot deset let, zato si izberite psa, čigar potrebe bodo v skladu z vašim življenjskim slogom. Seveda se boste tudi vi morali naučiti živeti z njim.

Katero pasmo izbrati?

Nemški ovčarji delujejo zelo ubogljivi, labradorci se dobro razumejo z otroki, hrti so samostojni ... Vendar pa lastnosti psov ni mogoče tako natančno opredeliti. Za določeno pasmo se odločite na osnovi vloge, ki jo bo pes imel v vašem domu, pri čemer je treba upoštevati tudi njegovo težo in velikost. Tako je, na primer, izbira yorkshirskega terierja za psa čuvaja na vašem posestvu tako neprimerna, kot je neprimerno celodnevno zapiranje nemške doge ali pirenejskega planinskega psa v stanovanje. Na splošno velja, da majhni psi, ki so sicer bolj nemirni, potrebujejo manj prostora kot srednje veliki psi, medtem ko veliki psi potrebujejo veliko življenjskega prostora. Ne glede na izbrano pasmo pa se je treba zavedati, da vsak pes večkrat dnevno potrebuje pozornost svojega lastnika. Da bi se lažje odločili, se posvetujte z društvi vzrediteljev in z vzreditelji, ki vam bodo pomagali pri izbiri. Razstave psov so odlična priložnost za spoznavanje različnih pasem psov in za posvetovanje z vzreditelji in drugimi strokovnjaki.

 

Boste izbrali samca ali samico?

Samice so navadno manjše od samcev, kar je lahko eno od meril pri izbiri. Največ nevšečnosti se lahko pojavi v času gonjenja, kar je dvakrat letno, navadno spomladi in jeseni. V tem času se namreč samci zbirajo v skupine in izkazujejo svojo nepopustljivost.

Kje dobiti psa?

Najbolje je, da pasjega mladiča kupite pri vzreditelju, ki se spozna na pasmo. V leglu so namreč mladiči, ki jih vzreditelj pozna, ki jih je sam izbral in o katerih vam lahko tudi kaj pove. Pasji mladič bo tako nedvomno ustrezal morfološkim merilom, določenim v standardu pasme. Enako velja za glavne značilnosti njegovega značaja. Priporočamo obisk psarne, kjer boste videli mladičevo mater, spoznali okolje, v katerem je odraščal, in se pogovorili z vzrediteljem. Pravi vzreditelj se bo hotel prepričati, da je vaš življenjski slog primeren za mladiča pasme, ki jo vzreja. Seznam vzrediteljev je mogoče dobiti pri kinoloških društvih, veterinarjih in društvih vzrediteljev.

Video vsebine

Raznolikost pasjih pasem

Pes je simbol predanosti in zvestobe, zaradi česar je hišni ljubljenček brez primere. Je veliko več kot ljubljenček, čigar pomirjujoča prisotnost se prepleta s povsem nesebično navezanostjo. Je bitje, ki lahko človeku pomaga v različnih okoliščinah. Na svetu je skoraj 400 pasem psov, kar kaže na izredno raznolikost te domače živali.