Nastavitve piškotkov care puppy, clean puppy, wash puppy, groom puppy

Življenje s pasjim mladičem

Higiena in nega

Preprosti ukrepi

Skrb za vašega pasjega mladiča zahteva nekaj rednih ukrepov, ki jih je treba izvajati vse življenje, s čimer boste vzdrževali higieno in zdravje vašega psa, saj boste tako tudi lažje odkrili znake, ki bi lahko opozarjali na morebitne bolezni.

Nepogrešljivi sprehodi

Sprehodi niso pomembni le za  navajanje na čistočo , temveč tudi za njegovo dobro počutje. Dejstvo je, da je pes družabno bitje, ki mora biti v stiku z drugimi živimi bitji in ki mora raziskovati okolje. Ne glede na to, ali živi v stanovanju ali v hiši, se ne bo mogel zadovoljiti s pet minutnim sprehodom zjutraj in zvečer, niti s tem, da bo zaprt v ogradi. Mlad pes potrebuje veliko kratkih sprehodov v okolju, kjer nanj ne preži veliko nevarnosti. Zgodaj ga je treba navaditi na sprehajanje na povodcu in upoštevanje ukazov, s katerimi ga brez težav prikličete k sebi. Sprehode brez povodca prihranite za odprte prostore in podeželje.

Dnevna nega pasjega mladiča

Smrček

Smrček mora biti ves dan vlažen in čist. Nič nenavadnega pa ni, če se med spanjem posuši. Ko se mladič zbudi, je treba smrček ponovno navlažiti. Kakršnakoli suha in razpokana koža, povečano izločanje sluzi in gnoja je lahko znak bolezni, zaradi česar se je treba odpraviti k veterinarju.

Gobec

Biti mora čist in relativno nepredušno zaprt. Glede na pasmo psa mora biti ustrezno povešen. Pozorni bodite na prisotnost razpok ali rdečih lis.

Zobje

Zobje morajo biti beli, dlesni pa rožnate: morebitna pordelost med zobom in dlesnijo ni normalna in lahko kaže na boleče vnetje, ki zmanjša tek. Psa zgodaj navadite na pregledovanje ust in krtačenje zob s posebno ščetko in pasto za pse. To učinkovito sredstvo za preprečevanje nastanka zobnega kamna uporabljajte vsak dan. Pri ohranjanju zdravja zob si lahko pomagate tudi s suho hrano in palčkami za zobe.

Oči

Oči morajo sijati in biti vlažne, sluznica pa mora biti rožnata. V notranjem kotičku očesa ne sme biti nobenih izcedkov.

Ušesa

Povešeni uhlji zahtevajo pogostejše pregledovanje: ker je zunanji slušni kanal prekrit z uhljem, se ne more primerno zračiti. Povešene uhlje je treba čistiti enkrat ali dvakrat tedensko, medtem ko se pokončni uhlji čistijo enkrat na dva tedna. Ušesa očistite z raztopino, prilagojeno psom. Čiščenje naj poteka na naslednji način: konico potisnite v kanal (ker ima kanal obliko črke L, ni nevarnosti za predrtje bobniča), kamor usmerite curek raztopine. Konico odstranite in 30 sekund masirajte koren ušesa. Kanal nato s kosom vate ali robčkom zbrišite do suhega, pri čemer vate oz. robčka ne vtikajte v sam kanal.

Genitalije in zadnjik

Z rednim spremljanjem moških in ženskih genitalij zagotovimo čistočo le-teh. Morebitno prisotnost izcedkov si mora ogledati veterinar. Tudi zadnjik mora biti čist, brez morebitnih znakov diareje.

Noge in kremplji

Blazinice na nogah je treba zaradi morebitnih poškodb in vbodov redno pregledovati. Obstajata dve vrsti krempljev: zakrneli in pravi kremplji. Kremplji vedno rastejo in vsakdanje aktivnosti psa bi morale pripomoči k njihovemu brušenju.

Dlaka

Nega dlake je odvisna od njene vrste. Dlako je treba negovati na naslednji način: kratko dlako negujemo z gumijasto krtačo enkrat tedensko; kratko in grobo dlako negujemo s krtačo, s katero krtačimo v nasprotni smeri rasti dlake, in s ščetinasto krtačo, s katero krtačimo v smeri rasti dlake, in sicer vsaka dva dni; dolgo dlako je treba krtačiti vsak dan, po tem, ko smo jo previdno razčesali.

V poletnih mesecih, ko se pes okopa v reki ali morju, priporočamo, da psa dobro izplaknete in tako odstranite morebitne dražeče delce. Pogostost kopanja doma pa je odvisna od teksture dlake. Psi z zelo kratko dlako se lahko okopajo dvakrat letno, medtem ko je treba pse z dolgo dlako okopati vsake tri mesece. Če ste mladiča zgodaj navadili na kopanje, s tem ne bo imel težav. Če vreme to omogoča, ga lahko okopate tudi na prostem. Kad je treba obložiti s podlogo proti drsenju, psa pa okopati v mlačni vodi, pri čemer lahko uporabljate le posebne šampone za pse. Psa je treba pred umivanjem razčesati.

Cepiva

Pasja kuga, parvoviroza, steklina, leptospiroza, virusni hepatitis ... Ko pasjega mladiča ne ščitijo več materina protitelesa, nanj prežijo številne smrtonosne bolezni. Zato je nujno, da se držite imunizacijskega programa, ki vključuje tudi obnovitvene odmerke. Redni pregledi pri veterinarju so nepogrešljivi.

Antiparazitiki za zunanje in notranje zajedavce

Bolhe in klopi so pogosti zajedavci, ki se pojavljajo zlasti spomladi. Na tržišču so na voljo številni izdelki za zatiranje zajedavcev: pršila, ampule in ovratnice, s katerimi se učinkovito borimo proti škodljivim posledicam, ki jih lahko imajo zajedavci na zdravje živali. Posledice so lahko škodljive tudi za človeka. Mladiča je treba razglistiti sistematično in redno po programu, ki ga predpiše veterinar. Izbira izdelka je med drugim namreč odvisna od velikosti živali, njene starosti in življenjskega sloga.

Video vsebine

Zdravje, higiena, lepota

Da bi vašemu mladiču dali dobro popotnico za življenje v novem domu, vam ponujamo nekaj osnovnih pravil in nasvetov, ki vam bodo pomagali pri vzgoji in vključevanju mladiča v družinski krog, kakor tudi pri nudenju nege, s katero mu boste omogočili zdravo rast.