Nastavitve piškotkov Primerno hranjenje - Royal Canin

Rast, ključna faza

Primerno hranjenje

Pravilno hranjenje pasjega mladiča

Obdobje rasti je pri psih najtežje fiziološko obdobje v življenju, saj je rast hitra in intenzivna. V tem obdobju se namreč oblikujeta morfologija odraslega psa in skladnost njegovega telesa. Pri tem igra ključno vlogo prehrana, ki v obdobju rasti odločilno vpliva na zdravje psa v odrasli dobi. Zadovoljiti mora vse prehrambene potrebe odraščajočega mladiča, s čimer omogoči njegovo rast. Pri dobro uravnoteženi prehrani za pasje mladiče je tako treba upoštevati specifične fiziološke značilnosti vrste, pasmo, različne velikosti psov in zmožnost mladiča, da hranilne snovi tudi ustrezno prebavi.

Prehrana, prilagojena velikosti psa

Velikost pasme igra pri prehrani psa ključno vlogo. Tako, na primer, mladič fox terierja tehta pri starosti treh mesecev 2 do 3 kg, medtem ko tehta mladič zelo velike pasme pri tej starosti okrog dvajset kilogramov. Razlika v velikosti je torej očitna, zlasti v smislu velikosti njihovih čeljusti. Suha hrana je zaradi svoje sestave za mladiče v obdobju rasti najprimernejša, vendar pa je pomembna tudi velikost briketov. Tako so briketi za srednje velike pasme preveliki za mladiče fox terierja, premajhna velikost briketov pa lahko pri mladičih zelo velikih pasem psov povzroči prehitro jemanje in goltanje hrane. Zato je pomembno, da izberete brikete, katerih velikost in tekstura bosta prilagojena čeljustim in zobovju mladičev malih, srednje velikih ali velikih pasem.

Poleg tega pa razlike v velikosti mladičev pomenijo tudi različno občutljivost. Tako, na primer, pretirano hranjenje mladiča velike pasme povzroči pospešeno rast, zaradi česar ima lahko težave s kostmi in sklepi, medtem ko pretirano hranjenje mladiča male pasme privede do debelosti v odrasli dobi. Energijska vrednost, ki je usklajena z velikostjo mladiča in njegovimi potrebami, ter upoštevanje priporočenega vnosa hrane preprečujeta tveganje za prekomerno težo.

Vnos kalcija in fosforja

Vnos kalcija in fosforja je treba pozorno spremljati, s čimer preprečimo morebitne resne težave s kostmi. Pomanjkanje kalcija je pogosta težava, s katero se soočajo pasji mladiči, hranjeni izključno z mesom ali doma pripravljeno hrano, brez mineralnih dodatkov. Poleg presežka vitamina D je pomanjkanje kalcija najpogostejši vzrok motenj v rasti, ki so posledica neprimerne prehrane.

Prevelike dnevne količine kalcija pa so za mladiča prav tako nevarne: kalcija ne smemo dodajati hrani, namenjeni psom v obdobju rasti.

Mladiči naj uživajo hrano Health Nutrition, namenjeno psom v obdobju rasti, le v času rasti, ki se razlikuje glede na pasme: 8 do 10 mesecev pri malih pasmah, 12 mesecev pri srednje velikih pasmah, 15 do 18 mesecev pri velikih pasmah in 18 do 24 mesecev pri zelo velikih pasmah. Vnos hranilnih snovi je treba odmerjati različno, s čimer se izognemo morebitnim presežkom ali pomanjkanju snovi v času rasti.

Kakovostne hranilne snovi za vse

Pasji mladiči potrebujejo veliko večji vnos energije kot odrasli psi, ne glede na pasmo. Energijo potrebujejo za vsakdanje aktivnosti, prav tako pa tudi za razvoj novih tkiv, ki pripomorejo k njihovi rasti. Njihove potrebe po beljakovinah, mineralih, vitaminih in elementih v sledovih so veliko večje kot potrebe odraslih psov. Zato je hrana Health Nutrition za pasje mladiče v obdobju rasti bogata s kakovostnimi beljakovinami. Optimalno prebavljivost, pri kateri upoštevamo omejene presnovne zmožnosti mladiča, dosežemo s kombinacijo kakovostnih žitaric in hranilnih snovi, ki so ugodne za ravnovesje črevesne flore.

Imunska vrzel

Imunska obramba mladiča je odvisna od protiteles, ki jih v roku 28 do 48 ur po skotitvi prejme od svoje matere, in sicer iz njenega kolostruma. Pri starosti med 4 in 12 tedni nivo materinih protiteles pade pod prag, ki zagotavlja mladiču primerno zaščito. To kritično obdobje, imenovano "imunska vrzel", je tvegano v smislu okužb, saj je število materinih protiteles prenizko da bi mladiče učinkovito ščitilo, a hkrati dovolj visoko, da zavira učinke cepiv. Cepiva začnejo učinkovati šele po 12 tednih. V tem obdobju pa je mladič izpostavljen različnim stresnim dejavnikom, ki prav tako preizkušajo njegov imunski sistem. Mladič zamenja okolje in se preseli iz vzrejališča k svojemu novemu lastniku: prihod v neznano okolje ga prisili, da se bori proti potencialno nevarnim bacilom, čeprav je še vedno ranljiv in dovzeten za bakterijske in virusne okužbe. Po zaslugi patentiranih dodatkov ( tavrin, lutein, vitamina E in C) in manooligosaharidov je hrana Health Nutrition tista, ki zagotavlja mladičevo naravno obrambo.

Video vsebine

Rast, anatomija in puberteta

Če želite pasjega mladiča spoštovati, ga morate dobro poznati. To pomeni, da mu morate ponuditi temelje za zdravo življenje in dobro počutje zdaj in v prihodnje.