Nastavitve piškotkov Puppy birth, puppy weaning, canine pregnancy

Rast, ključna faza

Obdobje odvajanja od materinega mleka

Od skotitve do odvajanja od mleka

Ko je mladič, ki ob skotitvi ne vidi in ne sliši, dobro socializiran in ne sesa več materinega mleka, bo svoje mesto v družinski hierarhiji zavzel v le nekaj tednih. Ta hierarhija se razlikuje od tiste, v kateri je živel z materjo in drugimi mladiči.

Skotitev

Brejost samice traja v povprečju 63 dni. Samica si en teden pred kotitvijo priskrbi stvari, s katerimi si uredi gnezdo, poišče mirno mesto ali pa želi biti v družbi svojega lastnika. Amnijska ovojnica z mladičem se pojavi največ dvanajst ur po tem, ko samici odteče voda. Če se ovojnica ne raztrga, to stori samica v eni minuti po iztisu mladiča. Nato pregrizne popkovino in prične lizati prsni koš mladiča, s čimer spodbudi samostojno dihanje. Iztis drugih mladičev sledi v presledkih od nekaj minut do pol ure.

Ko se mladič skoti, razvoj njegovega živčevja še ni zaključen. Ne sliši, ne vidi, njegov voh je še nerazvit, živčni sistem pa nezadostno mieliniziran, zaradi česar ni zmožen doživljanja čutnih dražljajev in gibov. Mati potisne mladiče k seskom, da pričnejo sesati njen kolostrum. Prvo mleko, ki priteče, je izjemno pomembno za imunost mladičev. Poleg hranilne vrednosti – vsebuje veliko več beljakovin kot mleko – je pomembno predvsem zaradi tega, ker mladiči z njim dobijo 95 % potrebnih protiteles, ki jih ščitijo pred okužbami. Mati preda mladičem svoj "imunski spomin", ki deluje od pet do sedem tednov. Po tem obdobju se mladiči postavijo na lastne noge in so se zmožni sami zaščititi pred kužnimi boleznimi.

Prvi dnevi

V prvih tednih mladiča neguje njegova mati. Lizanje mladičevega trebuha pripomore k izločanju blata in spodbudi refleks uriniranja. Mladiči se pri materi hranijo okrog dvajsetkrat na dan. Odzivajo se samo na tipne dražljaje in se s plazenjem pomikajo proti virom toplote, t.j. proti materi. Oči začnejo odpirati med 10. in 15. dnevom starosti. Prvi zobje jim začnejo rasti pri starosti 20 dni.

Pri starosti 4. tednov se jim razvije sluh, kar pomeni, da se začnejo odzivati na zvoke. Ta čas je tudi začetek obdobja raziskovanja, v katerem se začnejo igrati, se navezovati na mater in prepoznavati druge mladiče. Trenutke, ko mladiči bedijo, vzreditelj izkoristi za to, da jih navadi na človeški vonj in prisotnost, se z njimi igra in jih ljubkuje.

Obdobje socializacije traja od 3. do 9. tedna starosti. V tem obdobju se psi učijo socialnega vedenja. Postopoma se naučijo komunicirati, s pomočjo materine graje, vonja in drže pa spoznajo pomen hierarhije. To obdobje je ključno za oblikovanje mladičevega ravnovesja, zato je pomembno, da se razvija v bogatem okolju. Navaditi se mora namreč na različne dražljaje, ki jim bo v bodoče izpostavljen: krike, zvoke, vonje ... Poleg tega pa se mora še seznaniti s posamezniki, s katerimi se bo družil.

Odvajanje od materinega mleka

Samica v povprečju doji šest tednov po kotitvi, pri čemer največ mleka proizvede, ko so mladiči stari tri tedne. V tem obdobju je pomembno, da psica uživa okusno hrano z visoko energetsko vsebnostjo, s čimer so njene potrebe po energiji zadovoljene, količina hrane pa ni prevelika. Količino mleka, ki ga samica proizvede, lahko ocenimo s tehtanjem mladičev pred in po dojenju. Tako, na primer, 32-kilogramska labradorka, ki hrani osem mladičev, proizvede količino mleka, ki njeno lastno težo presega 2,4-krat!

V naslednjih nekaj tednih zaradi zmanjšane proizvodnje mleka samica izbljuva svojo hrano in dohranjuje mladiče, te pa materina hrana vedno bolj zanima. V tem obdobju se začnejo psički odvajati od materinega mleka. Pri starosti med šest in osem tedni bodo nehali sesati materino mleko in prešli na drugo hrano. Odvajanje od mleka mora biti postopno, s čimer omogočimo mladiču, da počasi preide z mlečne prehrane na prehrano, prilagojeno njegovi rasti. Prehranske potrebe pasjih mladičev v obdobju odvajanja od mleka so primerljive s potrebami matere ob koncu laktacije (t.j. v obdobju, ko prične kopičiti zaloge), kar vzrediteljem precej olajša delo. Mladičem lahko namreč ponudijo isto hrano Health Nutrition, namenjeno samicam med laktacijo in rastočim mladičem, le da slednjim hrano ponudijo z mlačno vodo ali mlečno formulo. To hrano, s katero so zadovoljene vse potrebe, bodo mladiči čez nekaj časa začeli uživati suho, brez vode ali mlečne formule. Ko bodo prenehali sesati mleko, bodo torej uživali že povsem suho hrano, nato pa prešli na hrano Health Nutrition, namenjeno mladičem v obdobju intenzivne rasti.

Video vsebine

Prvi koraki pasjega mladiča

Mladič, zaupljiv in že navezan, je pripravljen deliti in sprejeti vse, kar mu bo ponudil njegov lastnik. Prva dolžnost človeka je dobro poznati potrebe živali, s čimer lahko ohrani zdravje ljubljenčka. Osnovna sestavina njegove življenjske energije je hrana, ki je sinonim za zdravje, preprečevanje bolezni in zaščito telesa.