Nastavitve piškotkov puppy growth, puppy growth curve, weaning puppy

Rast, ključna faza

Krivulja rasti

Vsak pes raste drugače

Ne glede na to, ali gre za malo, srednje veliko, veliko ali zelo veliko pasmo psov, vsak pes raste drugače. S pomočjo krivulj rasti lahko spremljamo trend rasti, še posebno zaradi tega, ker krivulje skozi čas niso linearne.

Obdobje rasti je v življenju psa odločilno, saj rast določa značaj odraslega psa, morfologijo in skladnost telesa.

Krivulja rasti teže

Veterinarji imajo na voljo zelo koristno orodje, s katerim poskušajo ugotoviti, ali je rast pasjega mladiča normalna. Gre za krivulje rasti, s katerimi spremljajo pridobivanje teže mladiča od kotitve do odraslosti. Dnevno pridobivanje teže po skotitvi narašča, nato pa se pri različnih dolžinah ustali. Ko se žival približuje zrelosti (odrasli dobi in teži), prične padati. V prvih nekaj tednih se teža mladičev navadno povečuje od 5 do 10% na dan. Opazovanje referenčnih krivulj za različne pasme pa kaže, da so psi malih pasem, ki začnejo rasti zelo zgodaj, pa vendar počasi, ob skotitvi in v času, ko prenehajo sesati mleko, razmeroma težki v primerjavi s težo, ki naj bi jo dosegli kot odrasli psi. Z drugimi besedami lahko trdimo, da so psi malih pasem ob skotitvi "bolje izdelani" kot psi srednje velikih pasem, in veliko bolje od psov velikih pasem. Po drugi strani pa imajo psi velikih pasem ob skotitvi relativno nizko težo, njihova rast pa je nato hitra in neprekinjena.

Razlike v zgodnji zrelosti pri različnih pasmah psov

Raznolikost med pasmami psov so opazne že pri skotitvi. Tako, na primer, samica miniaturnega kodra skoti od 1 do 3 mladiče, ki tehtajo vsak od 150 do 200 gramov. Samica novofundlandca skoti od 8 do 10 mladičev, ki tehtajo med 600 in 700 grami. Čeprav je teža odraslega psa orjaške pasme 25-krat večja od teže odraslega psa male pasme, je razmerje teže ob skotitvi le 1 proti 6. Če želimo, da pes doseže svojo odraslo velikost in težo, moramo biti pozorni na več stvari, ki se med pasmami razlikujejo. Zato je dobro vedeti, da:

  • psi malih pasem dosežejo polovico svoje odrasle teže pri okrog 3 mesecih, medtem ko psi velikih pasem to težo dosežejo pri okrog 5 ali 6 mesecih;
  • miniaturni koder doseže svojo odraslo težo pri starosti 8 mesecev, pri čemer se je njegova začetna teža povečala kar 20-krat. Med tem pa novofundlandec pri starosti 18 do 24 mesecev še raste, dokler se njegova začetna teža ne poveča za približno 100-krat!

 

V tem obdobju rasti je zato pomembno poznati razlike v zgodnji rasti in biološkem vedenju, saj lahko tako mladičem ponudimo hrano Health Nutrition, prilagojeno njihovi starosti, velikosti in pasmi, s čimer bomo pripomogli k njihovi harmonični rasti.

Video vsebine

Rast, anatomija in puberteta

Če želite pasjega mladiča spoštovati, ga morate dobro poznati. To pomeni, da mu morate ponuditi temelje za zdravo življenje in dobro počutje zdaj in v prihodnje.