Nastavitve piškotkov giant breed dog, huge dog

Od začetka rasti do odraslosti

GIANT pasme

GIANT pasme

Psi zelo velikih oz. GIANT pasem so tisti psi, katerih odrasla teža presega 45 kg. Njihova velikost je izjemno velika, obstaja pa več kot 25 pasem GIANT psov. Dolgotrajno in intenzivno obdobje rasti je treba pozorno spremljati, s čimer se izognemo morebitnim težavam s kostmi in sklepi. Pozorni moramo biti tudi na njihovo prebavno občutljivost.

Med pse zelo velikih pasem spadajo npr. lovski psi, kot je pes sv. Huberta, gorski psi, kot je bernardinec, in psi za reševanje iz vode, kot je novofundlandec. Njihova specifična rast pogosto ogroža zdrav telesni razvoj telo teh velikih psov.

Dve fazi dolgotrajnega in intenzivnega obdobja rasti

Mladič zelo velike pasme doseže polovico svoje odrasle teže pri starosti okrog 5 mesecev. Med 2. in 8. mesecem starosti bo vsaka dva tedna zrasel v povprečju za 2 cm. Obdobje rasti se ne bo zaključilo do 18. oz. 24. meseca. Do takrat se bo njegova porodna teža povečala za 80- do 100-krat (pri malih pasmah se teža poveča za 20- do 30-krat). Mladiči zelo velikih pasem se pričnejo odvajati od materinega mleka v kritičnem obdobju rasti, ko so njihove prehranske potrebe največje. Pri majhnih in srednje velikih psih to obdobje ni tako kritično. Prva faza rasti, ki traja do starosti 8 mesecev, je eksponentna in zelo hitra. V veliki meri sovpada tudi z obdobjem, ko se imunski sistem mladiča šele vzpostavlja, kar se dogaja med 4. in 12. tednom starosti. Drugo obdobje rasti, ki je veliko počasneje, traja od 8 do 18 oz. 24 meseca starosti, ko se začnejo razvijati mišice.

Vnos hranilnih snovi naj bo prilagojen

Pri mladičih zelo velikih pasem obstaja tveganje za prehitro rast. Hrana Health Nutrition, namenjena prvemu obdobju rasti, od 2. do 8. meseca starosti, vsebuje zmerno količino maščob in energije, s čimer je mogoče nadzorovati hitrost rasti in preprečiti prekomerno pridobivanje teže, hkrati pa ponuditi zadostno količino hrane. Vsebuje hranilne snovi, ki krepijo kosti in ščitijo sklepe, ter aktivne sestavine, ki krepijo imunski sistem mladiča.

Od 8. meseca naprej okostje mladiča ni več ogroženo: hrustanci na kosteh se namreč začnejo zapirati, kar se zaključi pri približno 18. mesecu starosti. Mladič še naprej pridobiva težo, razvija se mišična masa, njegova rast pa se skoraj ustavi: do tega obdobja namreč doseže 90% svoje odrasle velikosti. Hrana Health Nutrition, namenjena drugemu obdobju rasti, ima višjo energijsko vrednost kot hrana za prvo obdobje rasti, vendar je ta vrednost zmerna, s čimer se prepreči pridobivanje prekomerne teže, kar bi lahko obremenilo še vedno nezrele sklepe.

Ne glede na to, ali je mladič zelo velike pasme v prvem ali drugem obdobju rasti, pa moramo biti posebej pozorni na njegovo prebavno občutljivost.

Občutljiv prebavni sistem

Prebavni sistem teh psov je navadno občutljivejši od prebavnega sistema psov drugih pasem, kar je povezano s številnimi anatomskimi in fiziološkimi značilnosti teh pasem. V primerjavi s prebavnim traktom majhnih psov je trakt orjaških psov proporcionalno manjši, zaradi česar je čas zadrževanja hrane v črevesju skoraj dvakrat daljši. To se odraža v večji fermentacijski aktivnosti in v vlažnem ter neformiranem blatu. Hrana Health Nutrition, namenjena uživanju v obdobju rasti, vsebuje izjemno kakovostne beljakovine, ki so lahko prebavljive. Kombinacija aktivnih sestavin, ki obogatijo črevesno floro in ščitijo prebavno sluznico, in vlaken trpotca, ki pospešujejo prebavo, zmanjša to občutljivost in izboljša kakovost iztrebkov.

Hrana Nutrition Health, namenjena mladičem zelo velikih pasem v občutljivem obdobju rasti, zagotavlja največjo možno prebavno varnost in nadzoruje hitrost rasti.