Nastavitve piškotkov large breed dog, growth big dog, big puppy, big puppies

Od začetka rasti do odraslosti

MAXI pasme

MAXI pasme

Psi velikih oz. MAXI pasem so tisti psi, katerih odrasla teža se giblje med 26 in 44 kg. To so zvesti spremljevalci, pripravljeni na kakršnokoli športno dogodivščino, hkrati pa so tudi odlični pastirski, sledni in reševalni psi, ter psi spremljevalci slepih in slabovidnih. Njihovo rast je treba pozorno spremljati.

Psi čuvaji, kot je nemški ovčar, sledni in reševalni psi, kot je belgijski ovčar malinois, pastirski psi, kot je briard, spremljevalni psi, kot je zlati prinašalec, so psi velikih pasem, ki so po naravi primerni za marsikatero delo. So zmogljivi, predani, vzdržljivi in izjemno vsestranski. Živijo lahko tudi v urbanem okolju, vendar je pri tem treba zadovoljiti njihovo potrebo po aktivnostih na prostem. Obdobje rasti traja od 15 do 18 mesecev. Prebavni sistem teh mladičev je navadno občutljivejši od prebavnega sistema mladičev majhnih pasem.

Spremljanje razvoja okostja

Teža mladiča velike pasme se v prvem letu poveča za več kot 80-krat, medtem ko se teža mladiča male pasme, čigar odrasla teža ne presega 10 kg, v enakem obdobju poveča le 20-krat, obdobje rasti pa se zaključi že pri starosti 10 mesecev (pri družnih pasmah, kot je čivava, se včasih zaključi še prej). Te razlike pojasnjujejo, zakaj se deformacije okostja pojavljajo izključno pri psih velikih pasem. Pomen ustrezne prehrane za uspešno rast je pri njih toliko večji. Nezadosten vnos beljakovin ali kalcija lahko vpliva na razvoj okostja. Nasprotno pa prehrana s previsoko energijsko vrednostjo povzroči prehitro pridobivanje teže, zaradi česar imajo lahko psi težave s kostmi ali displazijo sklepov. Omejevanje vnosa energije in količine hrane lahko pripomore k zdravi rasti in zmanjša morebitna tveganja.

Večja prebavna občutljivost

Ko mladič preneha sesati materino mleko, je njegov prebavni sistem nezrel, saj še ne zmore prebavljati večjih količin hrane, prav tako pa ne presnavlja škroba. Mladiči velikih pasem so zaradi svoje telesne zgradbe še posebej občutljivi: njihov prebavni trakt je proporcionalno manjši od prebavnega trakta malih psov, čas zadrževanja hrane v debelem črevesu pa je daljši, zaradi česar pride do fermentacije neprebavljene hrane in slabe kakovosti blata. Hrana Health Nutrition, ki vsebuje hranilne snovi za vzdrževanje ravnovesja črevesne flore, vlaknine, kot so vlakna trpotca, ki pospešujejo prebavo, in lahko prebavljive beljakovine, bo zagotovila optimalno prebavno varnost. Poleg tega pa vnos kakovostne energije pripomore k harmoničnemu razvoju mišic in telesa. Vnos hrane z visoko hranilno vrednostjo ustreza potrebam mladičev velikih pasem, hkrati pa zmanjšuje tveganje za prekomerno težo in posledično tudi za deformacijo kosti in sklepov.

Prekomerno uživanje hrane je prepovedano

Lastniki velikih psov včasih mislijo, da bo njihov pes zaradi večjih količin hrane večji, ko odraste. Vendar se motijo! Na ta način bo pes le hitreje dosegel svojo odraslo velikost (in predvsem odraslo težo). Zgodnja rast pa za psa nikakor ni koristna, saj je njegovo nezrelo okostje preveč obremenjeno, kar lahko privede do deformacije kosti in sklepov. Lastniki velikih ali zelo velikih psov mladičem pogosto ponujajo dodatke k hrani, obogatene s kalcijem. Takšno dodajanje kalcija je upravičeno le v primeru, ko pes uživa doma pripravljeno hrano, t.j. hrano, pripravljeno posebej zanj in ki temelji na mesu, zelenjavi in drugi škrobnati hrani.

Če psa hranimo s hrano, prilagojeno psom v obdobju rasti, v kateri je količina kalcija odmerjena, dodajanje kalcija ni le nesmiselno, temveč tudi nevarno. Raziskave pri psih velikih pasem kažejo, da prekomerna količina kalcija lahko vpliva na rast kosti in povzroči deformacije kosti in sklepov.