Nastavitve piškotkov medium size dog, puppy medium, medium puppies

Od začetka rasti do odraslosti

MEDIUM pasme

MEDIUM pasme

Psi srednje velikih pasem oz. MEDIUM pasem so tisti psi, katerih odrasla teža se giblje med 11 in 25 kg. Bretonski ptičar, beagle, angleški koker španjel, francoski buldog... Ti delovni in družni psi predstavljajo skoraj tretjino pasem, ki jih priznava Mednarodna kinološkazveza FCI.

Lovski psi, pastirski psi, psi čuvaji, vlečni psi... Večina srednje velikih psov so delovni psi, ki se odlikujejo po svojem pogumu, dinamičnosti in fizični sposobnosti za delo na prostem. Sposobni so intenzivnega dela, vendar jih v zadnjem času zasledimo predvsem v urbanih okoljih. Kljub temu to ostajajo aktivni psi. Njihova rast je v primerjavi z rastjo majhnih psov (rast pasem MINI je zelo hitra) ali rastjo velikih psov (obdobje rasti pri pasmah MAXI traja skoraj dve leti) opisana kot srednje hitra. Kljub temu je to obdobje rasti ključnega pomena.

Imunska šibkost

V prvih nekaj tednih mladiči srednje velikih pasem dnevno pridobijo od 5 do 10 % dodatne teže in postopoma preidejo z mlečne na trdo hrano. Od materinega mleka se pričnejo odvajati pri starosti 3 tednov, pri čemer začnejo dobivati enako hrano kot mati, pa vendar z dodatkom vode ali mlečne formule. Hrana je prilagojena samicam, ki dojijo, in mladičem, ki se odvajajo od mleka. Do takrat, ko prenehajo sesati materino mleko, kar se zgodi okrog 7. tedna, postopoma začnejo uživati že suhe brikete. Obdobje med 4. in 12. tednom je za mladiča zelo tvegano, saj je imunsko zelo šibek. Imunska odpornost, ki jo je mladič dobil z materinim kolostrumom, počasi pada, medtem pa njegova naravna obramba še ni optimalna. Ranljivi so vse dokler ne prejmejo obnovitvenih cepiv. Hrana Health Nutrition*, namenjena uživanju v obdobju rasti vse od začetka odvajanja od materinega mleka pa do 12. meseca starosti, s pomočjo hranilnih snovi krepi naravno obrambo telesa.

Za harmonično rast v 12 mesecih

Mladičeva teža se od skotitve do 12. meseca starosti poveča za 40- do 50-krat. Njegov metabolizem zahteva dvakrat večji vnos energije od metabolizma odraslega psa, čeprav je njegov prebavni sistem še vedno nezrel. Hrana Health Nutrition, namenjena mladičem v obdobju rasti, mora zagotoviti zadosten vnos energije, pri čemer količina hrane ne sme biti prevelika, njena prebavljivost pa mora biti optimalna. Maksimalna prebavna varnost je zagotovljena s kakovostnimi beljakovinami in vlakninami, ugodnimi za ravnovesje črevesne flore. Nadzorovan vnos kalcija in fosforja pripomore k razvoju močnega okostja.

 

Hrana Health Nutrition, namenjena srednje velikim psom v obdobju rasti, naj se uporablja do 12. oz. 14. meseca starosti, odvisno od posamezne pasme.