Nastavitve piškotkov small puppies, puppy small breed

Od začetka rasti do odraslosti

MINI pasme

MINI pasme

Psi majhnih pasem oz. MINI pasem so tisti psi, katerih odrasla teža ne presega 10 kg. To so večinoma družni psi, čeprav pogosto izhajajo iz pasem, ki so jih včasih uporabljali za lov, kot je npr. jazbečar. Večino časa preživijo med štirimi stenami, njihovi sprehodi pa so predvsem sprehodi po mestnem okolju.

Razvoj psa majhne pasme je hiter in se zaključi s starostjo 8 oz. 10 mesecev, medtem ko je njegova pričakovana življenjska doba daljša od življenjske dobe velikih psov. Mladiči rastejo intenzivno prvih šest mesecev, ko dnevno pridobijo povprečno 20  gramov. To kratko obdobje hitre rasti se odraža v nekaj specifičnih značilnostih, na katere morajo biti lastniki pozorni. Te značilnosti so predvsem povezane z zobovjem, prebavnimi zmožnostmi in življenjskim slogom, zaradi katerega so psi majhnih pasem izpostavljeni prekomerni telesni teži.

Od mlečnih do stalnih zob

Pri nekaterih MINI psih, kot je recimo yorkshirski terier, so mlečni zobje zelo majhni, in sicer tako, da jih je v dlesnih komaj zaznati. Čeprav mlečne zobe postopoma nadomestijo stalni zobje, in sicer med 4. in 6. mesecem starosti, pa morata biti velikost in tekstura briketov prilagojena njihovim zobem, ki so majhni, zaradi česar jih je treba skrbno pregledovati. Majhne pasme psov so namreč bolj dovzetne za težave z zobmi. Težave z zapiranjem spodnjega in zgornjega zobnega loka se odražajo v slabem ugrizu, kopičenju ostankov hrane med zobnimi kronami in posledično v naselitvi bakterij.

Prebavna občutljivost v kratkem, a intenzivnem obdobju rasti

V obdobju odvajanja od materinega mleka se mladičeva sposobnost presnove laktoze zmanjšuje. Postopoma postane zmožen presnavljati škrob žitaric. Čeprav se njegove presnovne zmožnosti hitro razvijajo, pa je izkoriščenost beljakovin, maščob, organskih snovi in energije v hrani pri 3-mesečnem mladiču veliko slabša kot pri odraslem psu. Mladič postopoma preide na prehrano Health Nutrition, prilagojeno velikosti njegovih čeljusti in zob, ki krepi njegovo naravno obrambo, omogoča skladno rast in zagotavlja optimalno prebavljivost.

Zgodnji nastanek maščobnega tkiva

Ker je včasih težko ustreči zahtevam MINI psov, ne smemo pozabiti na tveganje za prekomerno telesno težo. 

Teža majhnega psa ob skotitvi predstavlja 5% njegove odrasle teže, t.j. petkrat več kot pri psih velikih pasem. V zelo kratkem obdobju rasti, ki je najbolj intenzivna pri starosti 2 mesecev, se njegova teža poveča za 20-krat. Pri družnih psih (čivave, pritlikavi špici, ...) se obdobje rasti zaključi pri starosti 8 mesecev, pri psih drugih malih pasem pa pri starosti 10 mesecev.

Zaradi te zgodnje rasti začne maščobno tkivo pri malih psih nastajati zelo hitro. Ker je nastanek maščobnih celic neposredno povezan s količino zaužitih kalorij, moramo težo pozorno spremljati, zlasti ker velja, da sterilizacija povečuje tveganje za prekomerno težo. Hrana Health Nutrition, prilagojena za pse majhnih pasem in odmerjena v priporočenih količinah, bo to tveganje zmanjšala, istočasno pa pripomogla k harmonični rasti.

Mladiči naj dobijo "priboljške" samo, če so v skladu z njihovimi prehrambenimi potrebami in so vračunani v dnevni vnos hrane.