Življenje z mačko

Hranjenje

Mačka je mesojeda žival

Za razliko od človeka, ki je vsejed, je mačka stroga mesojedka s telesom, povsem prilagojenim tovrstni prehrani. Če boste mačko hranili s hrano Health Nutrition, prilagojeno njeni starosti, velikosti, načinu življenja, določenim šibkim točkam in pasmi boste prispevali k njenemu zdravju.

Njene čeljusti so oblikovane za sekanje hrane, ne žvečenje. V ustih ima 30 ostrih zob, njena slina ne vsebuje prebavnih encimov, želodec pa je prilagojen presnovi hitro zaužitega "plena". Vse to pripomore k zelo specifičnemu prehranjevalnemu vedenju mačk. Tako ima mačka od 12 do 18 obrokov na dan, med katerimi je lahko manj kot 30 minut presledka. Z vsakim obrokom zaužije le nekaj gramov hrane, ki pride v želodec v velikih kosih.

Če boste hoteli zadovoljiti prehrambene potrebe mačke, ji morate ponuditi specifično hrano, pri kateri upoštevate njen življenjski slog, starost, zdravstveno stanje, steriliziranost oz.kastriranost, značilnosti njene pasme in morebitne občutljive točke (npr. prebavne težave, težave s kožo), s čimer ji boste omogočili dobro počutje skozi vse življenje.

Zunanja ali notranja mačka?

Mačka, ki se zadržuje samo v zaprtih prostorih, ne porabi veliko energije. Priporočena količina hrane za mačko, ki tehta 3,5 kg in ni aktivna, je okrog 50 g briketov na dan, pri čemer mora biti hranilna vrednost suhe hrane okrog 350 kcal/100g. Mačkam, ki jedo samo zato, ker jim je dolgčas, morate dnevni vnos hrane obvezno omejiti. Izbira hrane Health Nutrition z ustrezno energetsko vrednostjo je tako ključna za preprečevanje prekomerne teže, zlasti zaradi dejstva, ker so hišne mačke navadno tudi sterilizirane. Manjše izločanje spolnih hormonov pri mačkah namreč spodbudi tek. Telesna teža mačke se lahko v prvih nekaj mesecih po sterilizaciji poveča za 30%.
Mačka, ki lahko gre tudi na prosto, potrebuje večji vnos energije, in sicer okrog 70 kcal/kg/dan. Potreba po vnosu energije se povečuje s časom, ki ga mačka preživi na prostem, z velikostjo ozemlja, ki ga ima mačka na voljo, in s podnebnimi spremembami med letom. Ne glede na to pa prehrane mačke ne določimo enkrat za vselej: veliko "zunanjih" mačk se pozimi namreč prelevi v "notranje" mačke!

Odrasla notranja mačka 30% svojega časa posveti umivanju dlake. Dlaka, ki jo mačka zaužije, se sicer izloči skozi črevesje, vendar pa predstavlja tudi nevarnost nastanka kepic dlak v prebavnem traktu. Naravno izločanje teh dlak lahko spodbudimo s hitrejšim prehodom skozi prebavila, in sicer s hrano Health Nutrition, ki vsebuje vlakna, ki ne fermentirajo.

 

Glede na pasmo

Čeprav pasemske mačke navadno zadržujemo v zaprtih prostorih, pa so njihove potrebe tako različne, kot sta različna njihova telesna zgradba in zunanji videz. Prehranske zahteve 10-kilogramske mačke pasme maine coon, ki ima srednje dolgo dlako in močne čeljusti, se razlikujejo od zahtev aktivnih, mišičastih in kratkodlakih siamk. Prav tako se razlikujejo od potreb dolgodlakih in kratkodlakih perzijk ali brezdlakih sfing.

Tako, na primer, sfinga potrebuje hrano z visoko energetsko vrednostjo, s čimer vzdržuje svojo težo, medtem ko mora biti pri perzijkah oblika hrane prilagojena njihovim čeljustim, hrana pa mora vsebovati snovi, ki ohranjajo zdravje njihove dlake.

Glede na starost

Povprečna življenjska doba mačke je 14 let. Kljub temu pa mačke, ki so že dopolnile 20 let, niso nobena redkost. Boljša nega in ustrezna hrana Health Nutrition pripomoreta h kakovosti in dolžini življenja. Starost prinaša slabitev imunskega sistema, slabšo presnovo in izgubo teka. Žvečenje je vse težje. Mački lahko pomagamo tako, da ji ponudimo hrano Health Nutrition, prilagojeno starejšim mačkam. Hrana je med drugim mehkejša, vsebuje več vitaminov in je boljšega okusa.

 

Občutljive točke

Zobna obolenja so prisotna pri 70 % mačk, starejših od 3 let. Teh težav pogosto ne opazimo, medtem ko lahko bolečine močno vplivajo na vedenje in splošno zdravje mačke. Zdravje zob lahko ohranjamo tudi s pomočjo ustrezne prehrane. Tako lahko briketi, katerih velikost in tekstura prisilita mačko v hrustanje, mehansko očistijo zobne površine in zaustavijo kopičenje zobnih oblog.

Video vsebine

Poseben odnos

Eleganca gibanja, mehkoba dlake, nagajiva nepredvidljivost... Obeti za ljubeče in zavestno bitje so že tu in čakajo na razcvet. Ker je človek edini, ki lahko poskrbi za zdravje in dobro počutje svojega ljubljenca, je dolžan poznati njegove dejanske potrebe, med katerimi je prehrana na prvem mestu.