Katera pasma?

Katera pasma?

Katero pasmo izbrati?

Zunanji videz te majhne hišne ljubljenke - mačke - v katerem izstopata harmonija oblik in gibčnost, ki jo mačka izžareva, nam ponuja široko paleto možnosti, ki jo dopolnjuje še genetska raznolikost posameznih pasem. Ljubitelji mačk tako lahko izbirajo med različnimi kombinacijami pasem in barv.

Različna združenja priznavajo okrog šestdeset pasem mačk. Standardi posamezne pasme opisujejo zgodovino pasme, zunanji videz in značaj. Naj bo mačka majhna ali velika, vitka ali mogočna, je njena morfologija lahko le ena od treh spodaj naštetih, iz katerih izvirajo vse vmesne vrste.

Vitka, a močna mačka, ali čokata mačka?

Pasma: stvar zunanjega videza in značaja

Pri mačkah je mogoče opaziti naslednji trend: vitkejša ko je mačka, aktivnejša je. Večje in mogočnejše mačke pa so bolj umirjene. Seveda je to le trend, ki pa ni značilen za vse mačke.

Aktivne mačke: njihov trup je cevast, glava dolga, ušesa, ki jih našpičijo ob najmanjših premikih, pa velika. Pod t.i. "orientalsko" morfologijo in mišicami, kot jih imajo hrti, se skriva razdražljiv značaj. Siamke, balijke, orientalke, dolgodlake orientalke, mačke pasme cornish rex so mačke, ki se rade ljubkujejo, so zgovorne in zelo navezane na svojega lastnika. Med aktivnimi mačkami, ki ne marajo samote, so tudi sfinge, bengalke in abesinke.

Nekoliko mirnejše mačke s trdnim značajem: so mačke s športnim telesom in močnimi mišicami. Njihova prednost je predvsem v ravnovesju in zmernosti. Njihov značaj je umirjen in prijeten, zato vam nikoli ne bodo v napoto. V tej skupini mačk najdemo kartuzijke, evropske mačke, burmanke, egiptovske mau mačke in devonke z valovito dlako.

Močne, vendar nežne mačke: so močne in velike. Njihova moč je enakovredna njihovi nežnosti, kot bi se same zavedale svoje pomembnosti. Med temi mačkami so tudi čokate mačke z okroglo glavo, kot so britanke, eksotke, velike mačke, kot so mačke pasme maine coon, norveške gozdne mačke, sibirke in ragdolke. Nekatere imajo dolgo dlako in zahtevajo dnevno nego (perzijke), medtem ko je nekatere od njih treba negovati le dvakrat tedensko (burmanke). Te močne in mirne mačke so rade v družbi človeka, vendar to ne pomeni, da so vedno pri volji za igro.

Kratkodlaka ali dolgodlaka mačka?

Čeprav za ta pojav ni nobene znanstvene razlage, pa se pogosto opaža, da so pri pasmah, ki imajo dolgodlako in kratkodlako različico, dolgodlake mačke mirnejše od kratkodlakih. Najboljši primer za to sta perzijka in eksotka, ki je v bistvu kratkodlaka perzijka.

Video vsebine

A little history

Deified in Ancient Egypt, considered beneficial thanks to his skill at hunting, demonized in medieval times, the cat has adapted so well to living next to man that today he has become a full-fledged member of the family. In this ever more urbanized 21st century, the fascinating animalness of the cat has become more subdued without losing a single one of its attractive features.

Slike