Nastavitve piškotkov adopt a kitten, kitten home, adopting a cat

Življenje z mladičem

Prihod v nov dom

Za toplo dobrodošlico

Mačji mladič, ki ga v novem domu že nestrpno pričakujete, je ravno zapustil svet, v katerem je odraščal z materjo, brati in sestrami. Njegov prihod v neznano okolje je pomemben korak, od katerega bo odvisen tudi uspeh vključevanja v novo okolje. Vključevanje mora potekati postopno in umirjeno

Novo ozemlje, novo življenje ... Spodaj je nekaj nasvetov o tem, kako ustvariti umirjeno vzdušje, ki ga mačji mladič potrebuje.

 

Veliki dan

Ko mačji mladič prispe v novi dom, mora biti vzdušje čim mirnejše. Preglasen sprejem bi ga namreč lahko prestrašil. Da bi se mladič čimprej navadil na nov dom, ga namestite v omejeno okolje, ki ga lahko zavarujete, kot je npr. spalnica, in zaprete vrata. Tako se bo postopoma seznanil z drugimi prebivalci, zvoki in vonjavami. Počasi bo začel raziskovati prostore, do katerih mu boste omogočili dostop, in se navajal na novo življenje. V prostoru, kamor ste ga namestili, naj ima v ločenih posodah na voljo tudi vodo in hrano. Ne glede na prostor, v katerem mačka biva, mora biti njeno stranišče postavljeno čim dlje od mesta, kjer se prehranjuje.

 

In vsak drug dan

V prvih dneh bivanja v novem okolju ne smete v mladičevo življenje uvajati velikih sprememb in tako negativno vplivati na njegovo počutje. Ne glede na to, ali govorimo o hrani ali stranišču, je pomembno predvsem to, da nekaj časa po prihodu v nov dom ne spreminjamo mladičevih navad. Vsakršno novost je treba uvajati postopoma. Med prvimi nakupi naj bo transportna torba, ki bo dobrodošla za obiske pri veterinarju. Pri premeščanju mačke na drugo lokacijo moramo zagotoviti njeno varnost.

Vrv iz sisala ali praskalnik iz lepenke bosta mladiču omogočila, da zadovolji svojo neustavljivo potrebo po brušenju krempljev. Vse, kar mladič potrebuje, so igre, žoga ali kakšen zamašek, vendar se morate zavedati, da to ne bo zadovoljilo njegove potrebe po raziskovanju in igri. Pripravite se na morebitna presenečenja in vsak dan posvetite nekaj svojega časa igri z mladičem.

 

Spoznavanje drugih živali v hiši

Če imamo doma še druge hišne ljubljenčke, jih mora mačji mladič spoznati. Čim prej ga morate seznaniti z vsemi ljubljenčki in mu tako omogočiti dobro vključevanje v okolje. Navajanje mačjega mladiča na življenje z glodavci ali ptiči pa je nesmiselno, saj je njihovo sobivanje skoraj nemogoče. Spoznavanje z drugimi živalmi mora potekati postopoma in pod nadzorom. Neprimerno vključevanje v novo okolje, ki se lahko odrazi v nezadovoljstvu in/ali ljubosumju, lahko privede do začasnega odhoda najstarejše živali pri hiši. Primerno socializiran pes bo mačjega mladiča sprejel brez težav. Starejši psi so včasih manj strpni, vendar bo manjša praska s strani mačjega mladiča hitro omilila napadalnost psa. Mladič se bo tako v okolje vključil hitro in brez večjih težav. Če je v hiši še ena mačka, pa bo vključevanje morda težje. Odrasli mački ne ustreza, če na njeno ozemlje pripeljemo mačjega mladiča. Svoje nezadovoljstvo bo pokazala tako, da bo poskušala mladiča ustrahovati, saj ni pripravljena na to, da bi nekdo motil njene navade. Da bo sprejela prišleka, bo morda potrebovala več mesecev.

 

Varnost

V vašem domu je veliko potencialnih nevarnosti za mladiča. Kljub temu, da mladič veliko časa prespi, morate biti nanj pozorni, pa čeprav to pomeni, da ga v vaši odsotnosti namestite v sobo, kamor ste ga namestili ob njegovem prihodu. Še tako preprosta dejanja, kot so natakanje vode v kad, v kateri lahko mladič utone, ali odpiranje okna, na polico katerega lahko skoči, zahtevajo od vas previdnost.

Video vsebine

Posvojitev: velika obveznost

Preden pripeljete mačjega mladiča domov, si postavite nekaj pomembnih vprašanj. Globoka želja po deljenju življenja z mačko mora izhajati iz temeljite osebne analize, saj je ta izbira zaveza za veliko let.