Življenje z mladičem

Izbira mladiča

Obveza za vse mačje življenje

Mačji mladič, ki bo v vaš dom prinesel veliko veselja ... in bo nekega dne odrasel! Ob sprejemanju odločitve za tovrstnega sopotnika se je treba zavedati, da gre za obvezo, ki bo trajala več let. Zato mora biti izbira mačke stvar tehtnega premisleka, hkrati pa tudi stvar srca.

Ko se odločite, da boste v svoj dom pripeljali domačo žival, bo njeno poreklo eno od prvih vprašanj, ki se vam bodo porodila.

Domača ali pasemska mačka?

Pasemska mačka, ki se skoti staršem, izbranim s strani vzreditelja, in ki je dobro socializirana, bo nedvomno ustrezala morfološkim merilom, določenim za njeno pasmo. Enako velja za glavne značilnosti njenega značaja, zaradi česar bi moralo vključevanje tovrstne mačke v novi dom potekati brez težav. Pri domačih mačkah, katerih predniki in okolje, v katerem so odraščale prvih nekaj tednov, niso vedno znani, pa je to včasih nekoliko težje. Težko je oceniti, kakšen bo zunanji videz mačke, ko odraste, in kakšno bo njeno vedenje.

Idealna sopotnica

Pri izbiri pasemske mačke morate razmisliti predvsem o tem, kakšno sopotnico si želite. Ali si želite elegantno mačko, kot je abesinka, čokato mačko z okroglo glavo, kot je britanka, ali pa morda veličastno in umirjeno mačko, kot je maine coon... Pasme mačk so si zelo različne, zato je pomembno, da zberete čim več informacij, ki jih lahko dobite pri različnih društvih, kjer vam lahko posredujejo tudi naslove vzrediteljev.
Obisk razstave mačk je odlična priložnost za spoznavanje različnih pasem mačk in njihovih značilnosti, hkrati pa je to tudi priložnost za posvetovanje s prisotnimi vzreditelji. Če je le mogoče, priporočamo obisk kraja, kjer se je mačka skotila in začela odraščati. Tako boste lahko bolje spoznali njeno okolje in pogoje, v katerih je odraščala, ter se posledično lažje odločili.
Socializacija mlade mačke, ki poteka med 2. in 7. tednom starosti, je pomembna faza njenega razvoja, saj v veliki meri vpliva na njeno vedenje, ko odraste. V tem obdobju se namreč sooča z različnimi dogodki in situacijami, katere sčasoma dojema kot povsem vsakdanje.

Samec ali samica?

Samice se ljubkujejo raje kot samci, ki so bolj zadržani ... Včasih vse to drži, včasih pa je lahko povsem drugače! Pravzaprav ni nobene pasme, pri kateri bi spol odločal o tem, ali bo ljubeča ali ne. Tako, na primer, sterilizacija, ki jo toplo priporočamo za vse mačke, razen za tiste, ki jih boste imeli zaradi vzreje, opazno zmanjšuje vedenjske razlike med samci in samicami.

Dober odnos med človekom in mačko je odvisen predvsem od ustrezne socializacije mačjega mladiča, ne pa od samega spola. Zato se morate odločiti, kakšna naj bo narava mačke, ki jo želite, in svojo izbiro prilagoditi vašemu načinu življenja.