Nastavitve piškotkov kitten growth, before and after 4 months of age

Rast, ključna faza

Pravilno hranjenje mačjega mladiča

Ustrezna prehrana

Ker mačji mladiči hitro rastejo, morajo uživati prehrano, ki zadovolji vse njihove osnovne potrebe in krepi njihovo imunsko obrambo, omogoča nevrosenzorni razvoj in pospešuje rast kosti.

Do starosti 4 mesecev

Mačji mladič uživa mlečno hrano od skotitve, ko najprej sesa materin kolostrum, do starosti okrog 5 tednov. Do starosti 7 tednov počasi preneha sesati materino mleko in preide na trdo hrano, ki lahko zadovolji vse njegove potrebe. To je še posebej pomembno zato, ker se v tem obdobju začne vzpostavljati njegov imunski sistem.
Hrana, ki jo uživa, mora imeti visoko energetsko vsebnost, biti mora popolna in uravnotežena z zadostno količino hranilnih snovi - beljakovin, lipidov, ogljikovih hidratov, mineralov, vitaminov in elementov v sledovih. Poleg tega mora biti prilagojena mačjim mladičem. Čeprav so mačke mesojede živali, lahko njihova prehrana vključuje tudi žitarice, ki jih mačke lahko prebavijo in ki ne bodo povzročale driske. Sposobnost presnavljanja škroba žitaric se razvija postopoma. Žitarice vsebujejo aminokisline, ki so ključne za rast, vendar jim je treba dodati še tavrin živalskega izvora, ki ga mačke nujno potrebujejo.
Hrana mora prav tako vsebovati vse minerale in vitamine, potrebne za razvoj okostja. Obogatimo jo lahko še s hranilnimi snovmi, ki krepijo naravno obrambo telesa, ter maščobnimi kislinami EPA in DHA, ki omogočajo pravilen razvoj centralnega živčnega sistema. Če mladiča ne želite navaditi na eno vrsto hrane, priporočamo kombinacijo paštete in suhe hrane. Pomembno pa je predvsem to, da izberete hrano Health Nutrition, prilagojeno prehranskim zahtevam mačjih mladičev, ki prehajajo s tekoče na trdo hrano.

 

Po dopolnjenih 4 mesecih

Tudi v drugem obdobju rasti mora hrana krepiti naravno obrambo telesa, saj je mačji mladič še vedno zelo šibek. Struktura njegovih kosti se postopoma utrdi, mišična masa pa se začne razvijati. Telo mladiča potrebuje vse večji vnos energije, kar traja do 4. ali 5. meseca starosti, ko doseže vrhunec, po katerem se te zahteve začnejo zmanjševati. Prehrana mladiča mora tako vedno slediti njegovim potrebam.

Mačji mladič lahko uživa isto vrsto hrane Health Nutrition, namenjeno prehrani v drugem obdobju rasti, vse od 4. meseca starosti pa dokonca rasti, ki se navadno zaključi pri enem letu. Prehod s hrane za prvo obdobje rasti na hrano za drugo obdobje rasti naj bo postopen (nekaj dni).

Da bi preprečili prekomerno težo mladiča po dopolnjenem šestem mesecu, nadzorujte količino hrane, ki jo ima mladič na voljo. Mladiči lahko namreč postanejo požrešni. Najboljša rešitev je tehtanje dnevnega vnosa hrane: priporočena količina hrane je navedena na embalaži.
Mladič mora vedno imeti dostop do sveže vode v stekleni posodi, ki mu jo menjate dvakrat dnevno.

Video vsebine

The kitten’s first steps

No experience can replace these few fascinating months during which the kitten blooms to become an adult cat. This evolution should take place in complete serenity, by adhering to a few essential rules with respect to choosing his breed and welcoming him at home, and by providing him with nutrition and care that will ensure his well-being and health.