Rast, ključna faza

Od skotitve do odvajanja od mleka

Obdobje, ko morate biti pozorni

V tem kratkem obdobju, ki traja le nekaj tednov, od skotitve do trenutka, ko preneha sesati materino mleko, bo mačji mladič, ki tehta le sto gramov in je povsem odvisen od svoje matere, pridobil večino spretnosti, ki jih bo potreboval, ko odraste. Prav tako bo privzel tudi prehranske navade.

Skotitev

Brejost mačje samice traja v povprečju od 63 do 66 dni. Samica je nekaj dni pred kotitvijo nemirna in išče miren in zatemnjen prostor, kjer si bo lahko uredila svoje gnezdo. Zelo verjetno je, da si bo izbrala kakšno plastično škatlo v omari, na dnu katere je čisto blago. Škatla mora biti dovolj velika, da bo v njej lahko udobno ležala s svojimi mladiči. V tem času je prisotnost zbranega in pomirjujočega lastnika zelo pomembna.

Močni popadki se končajo s skotitvijo mačjih mladičev, pri čemer si popadki sledijo v presledkih od 30 do 60 minut. Samica pretrga amnijsko ovojnico in izvleče glavo mladiča, ki ga z intenzivnim lizanjem segreje in spodbudi njegovo dihanje. V leglu je lahko od 1 do 10 mladičev (ekstremi so zelo redki). Vsak tehta povprečno od 70 do 150 gramov, kar je odvisno tudi od same pasme.

Prvi štirje tedni

Mladič, ki ga je mati očistila, se takoj, ko samica pregrizne popkovino, odplazi do enega od seskov, pri čemer ga vodita toplota in vonj maminega trebuha. Na začetku s sesanjem ne dobi mleka, temveč kolostrum. Tekočina, katere videz in sestava se razlikujeta od mleka, vsebuje številna proti telesa, ki so ključna pri zagotavljanju imunske obrambe.

Prvih nekaj dni mladič samo sesa in spi pri svoji materi in ob mladičih iz istega legla. Mladič je povsem odvisen od matere, pri čemer pa se njegova borba za obstanek že prične, saj si poskuša zagotoviti najboljši sesek. Na začetku ne vidi in ne sliši, zato se zanaša na svoj izostren voh in tip. Čutilo za sluh prične delovati pri starosti 5 dni. Oči odpre med starostjo 7 in 15 dni. Pri starosti 14 dni seže lahko orientira s pomočjo sluha. Pri približno 17 dneh začne hoditi po vseh štirih tačkah. Pri starosti 1 meseca se lahko orientira s pomočjo zvokov, svetlobe in vonjav.

Od obdobja, ko se začne odvajati od mleka, do trenutka, ko preneha sesati materino mleko

Po tem, ko mladič v prvih nekaj urah življenja posesa materin kolostrum, začne sesati mleko. Če je leglo številčno, če samica nima dovolj mleka ali če je mladič ločen od matere, mu moramo dodajati mleko v prahu. Mačji mladič na začetku lahko presnavlja mlečni sladkor oz.laktozo, pozneje pa vse težje in težje. Pri starosti 3 do 4 tednov prične mladič prehajati na drugo hrano, saj ima mati vse manj mleka, mladič pa dobiva svoje prve zobe, kar se nato odrazi v poskoku v rasti. Priporočena prehrana, ki bo postopoma nadomestila mlečno prehrano, mora zadostiti vsem prehrambenim potrebam mačjega mladiča. Imeti mora visoko energetsko vrednost, prav tako pa mora krepiti mladičev imunski sistem. Hrana Health Nutrition* za mladiče v prvem obdobju rasti, primerna za prve zobe, vsebuje lahko prebavljive beljakovine in tako zagotavlja prebavno varnost. Poleg tega pa krepi njihov imunski sistem. Ker je hrana trda, jo mladiču najprej ponudite z mlečno formulo, nato z vodo, in šele potem brez kakršnih koli dodatkov. Pri starosti 7 ali 8 tednov mladič preneha sesati mleko pri materi. Ko dopolni 4 mesece, mu lahko ponudite hrano Health Nutrition, primerno za uživanje v drugem obdobju rasti, katero naj uživa do starosti 12 mesecev.