Nastavitve piškotkov kitten development, growing kitten, kitten weight curve

Od skotitve do odraslosti

Od skotitve do odraslosti

Razvoj mačjega mladiča

Mladič je na začetku povsem odvisen od matere, v nekaj tednih pa se osamosvoji. Hiter razvoj, do katerega pride, še preden mladič preneha sesati materino mleko, je posebnost, značilna samo za mačjo vrsto.

Ko se skoti, ne vidi in ne sliši, tehta pa le okrog sto gramov. Mati ga umije in odstrani ovojnico, ga segreje in spodbudi samostojno dihanje. S tem mu omogoči, da bo prišel do njenih seskov in se nahranil. Do starosti 3 tednov mladič ne more uravnavati svoje telesne temperature, zato se privije k materinemu trebuhu in sesa kolostrum, ki vsebuje številna protitelesa. Čez nekaj dni bo od mame dobival mleko, kar mu bo v prvem mesecu vzelo tretjino vsega časa. V roku 7 do 10 dni se bo teža mladiča podvojila. V roku 5 tednov se bo lahko gibal povsem samostojno, njegovi čuti pa bodo že razviti. Svoj čas bo posvečal hranjenju, igri in spanju.

 

Pet čutov

Mačji mladič ima ob skotitvi dovolj razvit čut za vonj, ki mu vedno znova pomaga najti mater. Poleg tega lahko loči tri različne okuse: sladko, slano in kislo, pri čemer nad zadnjima dvema ni navdušen. Ne vidi in ne sliši. Oba čuta se mu razvijeta skoraj istočasno. Čut za sluh se razvije pri starosti 5 dni, vendar se s pomočjo sluha lahko orientira šele pri starosti 14 dni. Sposobnosti odrasle mačke bo razvil pri enem mesecu, ko bo tudi prepoznal materin glas. Mladiči odprejo oči pri starosti od 7 do 15 dni, vendar se jim občutek za globino razvije šele po 3 do 4 dneh po tem, ko odprejo oči. Prilagajanje istočasni pridobitvi dveh novih čutov, vida in sluha, traja nekaj dni.

Čeprav so mladiči nekoliko nespretni, hitro pridobijo občutek za ravnotežje. Usklajevanje gibov jim povzroča težave do starosti 2 tednov. Po vseh štirih tačkah pričnejo hoditi, ko so stari okrog 17 dni, pri treh tednih pa se že lahko z zadnjo tačko popraskajo po ušesu. Pri starosti 35 dni že lahko praskajo in skrivajo svoje kremplje.

 

Glavni deli telesa

Glavni deli telesa mačjega mladiča se ne razvijajo z enako hitrostjo. Mladič se skoti z relativno veliko glavo, nato pa se mu kmalu podaljšajo še okončine: mladič kar naenkrat stoji na visokih tačkah. Na koncu se razvije še preostali del telesa, s čimer dobi telo mladiča značilne mere odrasle mačke.

 

Vedenje

Sposobnosti negovanja, izločanja in hranjenja (z izjemo sesanja) so delno prirojene, delno pa mladiče tega nauči njihova mati. Pri zgodnji starosti 15 dni si mladič že lahko umiva prednje tace. Pri starosti 30 dni ga začne zanimati mačje stranišče, kjer na začetku le preizkuša material. Od starosti 3 tednov lahko mladič samostojno izloča na mačjem stranišču. Pri starosti 4 tednov se lahko samostojno hrani, pri čemer posnema mamimo vedenje in privzame njene prehranske navade.

Razvoj načina komuniciranja, značilnega za mačke, se začne pri starosti 3 tednov in traja do 7. ali 8. tedna. Igrati se začne pri starosti 3 tednov. Skozi igro mladič komunicira z drugimi mladiči in materjo ter se tako začne socializirati. Nauči se obvladovati praskanje, svojo pozornost pa začne posvečati "plenu", žuželkam ali majhnim predmetom. Plenilsko vedenje, značilno za mačke, se pojavi ob koncu prvega meseca. Učenje socialnega vedenja do prijateljskih vrst (človeka, psa, ...) se začne pri 3 tednih in konča pri 3 mesecih. Mačji mladič mora odraščati v okolju, ki mu ponuja dovolj vidnih in zvočnih dražljajev, ter priložnosti za interakcijo z drugimi bitji. Če boste mladiča ljubkovali, ga vsak dan nekaj minut negovali, ga imeli v družbi otrok in drugih živali, pri čemer bo lahko spoznaval različne zvoke, bo njegovo vedenje uravnovešeno. Njegovo vedenje v odrasli dobi bo v veliki meri odvisno od raznolikosti okolja, v katerem bo odraščal v tem ključnem obdobju.